Harta cartierelor din Cluj

Dacă ai avut vreodată plăcerea de a studia piața imobiliară din Cluj, ai observat, cel mai probabil, că noțiunea de cartier e foarte maleabilă. Mai exact, prin ceva magie, 90% din anunțurile din Cluj sunt în zona centrală.

casă în zona centrală, foarte aproape de mijloacele de transport în comun

Mai sus, o casă în zona centrală, foarte aproape de mijloacele de transport în comun...

Anunțurile variază de la zona centrală de pe Calea Turzii, până la zona centrală din Piața Mărăști sau de pe Bulevardul Muncii. Și poate că nu ne-ar fi deranjat așa de tare situația asta, dacă nu ajungeam în mod repetat la conversații de tipul:

- Gara e în Centru!

- Ai înnebunit?! Gara e în Iris!

- Voi sunteți siguri că nu e în Dâmbul Rotund?

...

Conversații din care am realizat că nu știm, de fapt, care sunt limitele de cartier în Cluj.

Și ca orice dispută, ai zice că se rezolvă rapid cu un search pe Google. Dar nu e cazul. Căci dacă studiezi cu atenție granițele de pe Google Maps, vei constata cu surprindere că Google nem tudom cartiere. Unele zone aparțin de mai multe cartiere, în timp ce altele sunt lăsate cu totul pe dinafară.

Așa că ne-am pus pe săpat prin site-ul primăriei. După multe căutări, am reușit să dezgropăm o publicație anuală numită "Ghidului tranzactiilor imobiliare din Cluj-Napoca" care, pe lângă tot felul de date statistice (spoiler: se scumpește tăt), conține și o serie de poze cu limitele fiecărui cartier.

digitizare hartă

Unit cartiere, extras contur, curățat contur, așezat peste o hartă în Google Maps

O săptămână și 175.572 de click-uri mai târziu, aveam rezultatul: harta cartierelor din Cluj, în variantă digitală, în conformitate cu datele de la primărie:

harta cartierelor din cluj 2016

Harta cartierelor din Cluj, în variantă digitală

Și toată povestea s-ar fi terminat aici, dacă nu ne punea... divina inspirație să căutăm din nou "Ghidului tranzactiilor imobiliare" și să realizăm că între timp, primăria a publicat ediția 2017 a ghidului în care, spre oripilarea noastră, s-au modificat substanțial limitele cartierelor:

harta cartierelor din cluj 2016 versus 2017

Strada Edgar Quinet nu mai e în Mănăștur, e-n Făget, Liberty Technology Park nu mai e în Iris, e-n Centru și Muzeul Etnografic nu mai e în aer, e-n Gruia... Tu mai știi unde locuiești?

Mai jos, lista cu ghidurile publicate de primărie până acum și harta cartierelor din Cluj 2016, în format KML:

Încă nu ne-am făcut curaj să digitizăm și versiunea din 2017, deci dacă vrea cineva să ne dea o mână de ajutor, dăm o bere!

Tu ce aventuri ai avut cu anunțurile din zona centrală? Și dacă ai fost mutat, cum te simți în noul cartier? Lasă-ne un comment, să știm că nu suntem singurii uimiți de modificările astea.